sobota, července 10, 2010

9.7.2010

Jirka s Honzou bydlí na lodi a já se k nim přidal. Spím na palubě (v podpalubí je moc horko) zabalený v prostěradle, ale i přesto jsem utržil pár štípanců. Pitnou vodu bereme z hadice, která vede na loď. Dal jsem na ubezpečení, že i bez převaření z ní nikomu nic nebylo. Čistá je téměř nepitelná - pro její chuť bych použil asi výraz "chlupatá" - ale po přidání sirupu její chlupatost zmizí. Ve dne teče jen horká, jak se do přívodní hadice opírá slunce. Láhve s vodou skladujeme proto v lavóru ve stínu pod schůdky, překryté mokrým hadrem.

V 8 ráno vykukuju zpod svého prostěradla a zjišťuju, že je zamračeno, to bohužel trvá jen do devíti. Dnes je pátek, volný den. Arabové nepřišli, čehož jsem využil, chopil se vysavače, a v průběhu dne postupně odkrývám pilinami pokryté i vnitřní paluby. Odpoledne si jdeme s Honzou zaplavat do moře.

Pomocí lana jsme spustili na zem třímetrové dřevěné schůdky umožňující přístup na palubu ze země, a znovu je pořádně ztloukli. Byli už pěkně rozklížené a hrozilo, že se každou chvíli pod někým rozpadnou.

Večer jedeme s Jirkou busem do města. Funguje to tady tak, že člověk stojí u silnice, a když projíždí kolem bus, který má zrovna volno, zastaví. Říká se jim zde "busíky" - vejde se do nich 14 lidí (ale když člověk dřepí v otevřených dveřích a drží se střechy, tak i víc. Než jsme se dočkali volného, projelo jich asi 20, a trvalo to půl hodiny. Ale může to někdy trvat i 3/4.

Hlavní důvod cesty byl nakoupit jídlo k večeři, ale supermarket měl zavříno, asi proto že je pátek. Tak jsme aspoň zašli na pivo (lahvová Stella, za 12,5 eg. libry) v jedné nenápadné a zastrčené hospůdce.

Žádné komentáře: