pondělí, února 18, 2008

Terénní astronomie II




Minulé pondělí v poledne jsme s kolegou vyrazili na dvě noci na další z možných lokalit pro plánovanou stavbu "planetkového dvoumetru". Tentokrát se měření seeingu podrobil Medvědí vrch na Šumavě. Naše cesta do Svatého Tomáše, což je nejbližší obec k dané lokalitě, proběhla bez problémů. Ne už tak cesta pana hoteliéra, který nám zajišťoval odvoz sněžným skůtrem na vrchol, kde bylo asi 20 až 30 cm sněhu. Spěchaje na schůzku s námi, zkrátil si cestu přes zamrzlé Lipno, led se pod jeho autem ovšem probořil, a tak skrz rychle stažené okénko zachránil jen svou kůži.


Protože bylo zřejmé, že tentokrát měření nebude probíhat z vyhřátého interiéru auta, ale na zasněženém a nepřístupném místě, bylo potřeba před cestou opatřit i vhodný stan. Dlouho jsem pátral, než se mi podařilo najít ten, který by vyhovoval nejvíce. Dostatečně rozměrný půdorys, pod který schováme kromě sebe i vybavení, poskytuje téměř jakýkoliv stan pro tři osoby. Většina takových stanů se ale vyrábí s vnitřní výškou okolo 135 cm, což je málo i na to, aby se tam člověk posadil na židličku s notebookem na klíně, natož postavil. Nakonec mi pod klávesnici a myš padl stan Ferrino SHABA 3, s výškou 180 cm a volba byla jasná. A byla to dobrá volba - ten stan mě překvapil množstvím drobných ale dobře vymyšlených detailů, které si člověk uvědomí teprve v terénu. Například šnůry vyrobené z reflexních materiálů, aby se o ně v noci při světle baterky nezakopávalo. Poprvé jsem měl možnost vyzkoušet i sněhové límce, ačkoliv vítr nebyl silný a stan by držel v dobře zamrzlém sněhu pouze za použití kolíků.


Fotogalerie z měření zde.


Bohužel díky jeho velkému objemu jsme stan ve dvou lidech a ani za pomoci halogenového topidla připojeného k benzinové elektrocentrále moc nevyhřáli. Přes noc klesla venkovní teplota asi na -5°C, zatímco uvnitř jsme ji přes noc udrželi asi na +4°C, a k ránu, když jeden z nás usnul, jen těsně nad nulou.


Vzal jsem sebou i své nové saně, takže zažili konečně svůj první křest sněhem. Pár fotek zde.

Žádné komentáře: