pátek, srpna 24, 2007

Colorado - den šestý (čt.)

Dnes okolo třinácté hodiny workshop skončil. Zašli jsme ještě na oběd s dalšími čtyřmi kolegy, a ve tři hodiny odpoledne nasedáme do auta, a vyrážíme nejprve po U.S. Highway 40, přes městečko Craig, dále po State Highway 13 na jih, a dále na západ po U.S. Highway 70 až do městečka Parachute, kam jsme dorazili asi po třech hodinách cesty, a kde strávíme v motelu dvě poslední noci v Coloradu (pokud nenastane nějaká strašlivá, nepředvídatelná událost).

Jak už jsem zmiňoval mnohokrát, vzdálenosti mezi civilizovanými oblastmi jsou zde obrovské, a z toho plynou i poměrně dlouhé jízdní doby. Při cestování doma je tříhodinová jízda autem nebo autobusem většinou už docela utrpení, ale zde mi to tak vůbec nepřijde. Hlavní důvod bude zřejmě v tom, že kromě kávy, sendvičů, silnic a vzdáleností, jsou zde oproti Evropě i mnohem větší auta. Prostor pro nohy je obrovký, a střecha je tak vysoko od podlahy, že při troše snahy se lze v takovém autě téměř i postavit.

Cesta po 40. a 13. Highway (slovo highway se do češtiny překládá jako dálnice, ale většina highway zde má do našich dálnic velmi daleko, není nic neobvyklého, když se jedná jen o dvoupruhovou silnici) nepřinesla v zásadě nic nového - opakují se velmi podobné scenérie, jaké jsme už viděli, i když terén je trochu více zvlněný, a na mnoha místech jsou vidět erozí odkryté vrstvy vápencového podloží, které zde dosahuje zřejmě obrovských mocností.






















Příjezd na U.S. Highway 70 byla ovšem monumentální změna. Tato dálnice (která už je mnohapruhová s úplně oddělenými směry jízdy, takže se našim dálnícím blíží víc) zde totiž vede kaňonem řeky Colorado.




První pohled na svahy kaňonu Colorada.


Grand Canyon to samozřejmě není, ale přesto se jeho svahy tyčí několik set metrů (odhad) nad hladinu řeky.












Kaňon Colorada

Žádné komentáře: