pondělí, dubna 30, 2007

Cas:20h, vzd.:34km Usti n.L. Hl.n.

Vzdalenost se moc neshoduje s Gimliho odectem z mapy,ale na tom nesejde. Usti nad Labem:protiklady se pritahuji.Panelaky a kominy uprostred fantasticke prirody.
Zde jsem se dozasobil,takze opet nesu temer puvodni vahu. Boli me ted jen nohy,tak nejak normalne.

Cas:18h, vzd.:27.1km

Zamerne jsem prodl. interval, bylo to trochu jednotvarne. Vypil jsem uz 3l vody a 1l coly,poprve vymenil ponozky. Az ted se otevrel novy vyhled: prvni panelaky Usti n.L. a za nim dalsi a dalsi a dalsi kuzely. Jsem zpoceny a kdyz zastavim,zerou me komari-krvave zpravy pro Jardu:-).

Cas:15h, vzd.:18km

Putovani po sopecnych kuzelech Ces. Stredohori je vlastne otrava-nahoru,dolu,nahoru,dolu. Celk. prevyseni bude asi jako pri ceste na Snezku:-). Katka s Lubosem jsou pry 1,5h za mnou-trochu zabloudili. Zada uz me neboli,asi jak ubyva vody.Prum. tempo 3km/h mi vyhovuje,kam spechat.

Cas:13h, vzd.:13,4km

Nejvetsi zazitek za posl. 2h: Vyhled na okoli Milesovky z Decinskeho Snezniku(vrchol ve 12h). Tohle panorama prece znam ze Stochova,jenze zrcadlove-z druhe strany(viz archiv blogu). Stale jsem predposl. Blizkost hranic je znat-sami nemecti turisti. Pece slunce,ale nastesti fouka,navic zatim se slo spis lesem. Boli me zada,ale jinak ok.

Cas:11:00

Hned za Decinem stoupame 0,5h do strmeho kopce.Na vrcholu merim vysku:"neuveritelnych" 274m n.m.! Decin bude asi opravdu nejniz v CR.:-)
Peleton se rozdrobil na skupinky,jdu skoro posl.,nekde za mnou je uz asi jen Lubos s Katkou.
Ted je 11h,usla vzd. 7.43Km, a na dalsi 2h se loucim z krasne listnate kopcovite krajiny.

Cas:09:00

Opoustime nadrazi v Decine,v poctu odhadem 20ti.Krome 2 tu nikoho neznam,takze se postupne seznamujeme.

neděle, dubna 29, 2007

Den cesty - jaro 2007

A je to tady... Zítra ráno mě čeká start (doposud) nejdelší cesty na jeden zátah - 115,5 km (nebo možná 121,5 km, nebo možná ještě víc) z Děčína přes Milešovku do Kralup nad Vltavou. Trochu podrobností o cestě najdete v tomto odkazu a na následující mapě velice schematicky znázorněnou trasu, se značkami předpokládané ušlé vzdálenosti:


Obrázek funguje jako odkaz na Google maps



Jak už se stalo, či spíše doufám, že stane, tradicí, budu i v tomto případě prostřednictvím mobilního telefonu podávat online zprávy o postupu na tento blog. Předpokládám, že cestu dokončím někdy v průběhu úterka.

Z čeho mám trochu obavy je to, že podle předpovědi ČHMÚ se budeme pohybovat v oblasti s vůbec nejvyšším nebezpečím požárů v ČR, zapřičiněném dlouhodobým suchem. Na druhou stranu podle trasy postupu se zdá, že se lesům budeme spíše vyhýbat, což ovšem znamená, že v průběhu pondělka se upečeme tak jako tak :-).

sobota, dubna 28, 2007

Staré štoly u Dobrušky

Minulé pondělí jsem byl s Janou a Michalem revidovat dvě stará důlní díla na železnou (?) rudu asi 10 km jihovýchodně od Dobrušky. Vlastně Jana, geoložka, byla revidovat, a my dva jsme byli na výletě. Obě štoly (to první sice nebyla štola, protože to nevedlo vodorovně, ale šikmo dolů, ale kdo si má ty názvy pamatovat. Prostě něco mezi štolou a šachtou) byly zajištěné mříží (což je v pořádku), a tak se dalo fotit jen přes ně.

U první "štoly" by toho moc vidět nebylo, ale dostal jsem nápad, přivázat foťák na provaz, načasovat ho na 10-sekundové zpoždění se zapnutým blesekm, a spustit ho dolů zkrz mříž. Výsledky mě příjemně překvapily. Zabral jsem strop chodby, i když moc netuším, co je na fotkách vidět. To zelené je mech, ale s ostatními barvami si moc nevím rady. Nějaké trojmocné železo?














Štola číslo II. Foceno bez blesku s clonou 2.8 a expozicí 3.2 s, foťák jsem jen opíral o mříž.

středa, dubna 25, 2007

Trénuju...

Loni v červnu jsem se vydal na pěší pouť z Ondřejova do Brna. Spikla se proti mně ale řada okolností, díky nimž jsem došel za čtyři dny jen do Jihlavy, tj. asi 100 km. 30 km za den, se 30 kg na zádech a 30°C ve stínu bez sebemenšího vánku, ještě ve starých botech s téměř prošlapanou podrážkou, jsem nezvládl.



Letos hned začátkem května jsem se chtěl pokusit o totéž znovu, ale z nedostatku času při dokončování disertace cestu zrušil. Abych si ale udržel reputaci :), rozhodl jsem se alespoň pro Den cesty, který se tentokrát půjde následující pondělí a úterý z Děčína do Kralup nad Vltavou, celkem přes 115 km na jeden zátah.

O průběhu se opět pokusím podávat online zprávy na tomto blogu ;-).

S kondicí na tom nejsem poslední dobou úplně nejlépe, a tak jsem do batohu naskládal 20 kg v podobě vody ve starých PET flaškách, a každý den vyrážím na hodinovou až dvouhodinovou "procházku".

pondělí, dubna 09, 2007

Velikonoční pozdrav

Koupil jsem si nedávno malý dalekohled, ideální pro turistiku (stál něco přes 300 Kč). Zorné pole a zvětšení má stejné jako můj triedr 10x50, ale je lehoučký a skladný.




Má i další přednost - gumová obruba jeho okuláru se dá, trochu násilím, nasunout na objektiv mého foťáku, čímž se tento promění v sice primitivní, zato miniaturní fotopušku :-). Bohužel zaostřit dokonale tuto soustavu neumím (automatika to nezvládne vůbec).

První pěkný úlovek se mi podařil dnes odpoledne přímo z okna mé kanceláře:


Obrázek funguje jako odkaz na Google video.


No není Ondřejov úžasná pr*** světa? :-)

neděle, dubna 01, 2007

Noční výstup na Sněžku - aktualizováno

V sobotu ve 21h jsme zahájili v sestavě já, Katka, Luboš, Zuzka, Happy a Bezďa při svitu Měsíce pár dnů před úplňkem, na sněžnicích nebo bez nich, podle stavu sněhu, výlet, o jehož postupu jsem se snažil v rámci možností pravidelně informovat prostřednictvím mobilu. Pokud se zde ovšem delší dobu neobjevila žádná zpráva, neznamenalo to nutně, že nás zasypala lavina, ale že nejspíš nemáme signál (který podle mé poslední zkušenosti na vrcholu nebývá).

Rozhodl jsem se všechny zprávy sjednotit do jednoho příspěvku, doplněného fotkami. Těm, kteří očekávali barvité líčení celého našeho postupu přímo z terénu se omlouvám za heslovité útržky, ale napsat byť i jen něco krátkého v té zimě a hlavně větru (!) bez rukavic vyžadovalo značnou míru trpělivosti, navíc zatímco jsem vždy čtvrt hodiny ťukal jeden příspěvek na mobilu, který reagoval jako zpomalený film, ostatní mě nejspíš potichu proklínali.

Čas: 17:15
Rychlost: 94 km/h, teplota: nesnesitelná, počasí: polojasno, nálada: cestovní. Uháníme vlakem do Trutnova. Všechno připomíná cesty do Úpice, s jedním rozdílem: nemáme flašku (úmyslně).



Čas: 21:00
Výška: 765 m, vítr: 0 km/h, teplota: 4°C, počasí: jasno, povrch: sucho, místy leží zbytky sněhu, nálada: veselá. Vyrážíme z Pece pod Sněžkou. Krásně se vyjasnilo a svíti skoro-úplněk.





Čas: 22:30
Výška: ? , vítr: 8 km/h, teplota: 2°C, počasí: jasno, povrch: cesta pokrytá zledovatělým sněhem, nálada: zpocená. Už v lese nasazujeme sněžnice s hroty (já mačky), jinak bychom se přizabili. S nimi jsme vystartovali jiným tempem...



Pózování se sněžnicemi nad úrovní lesa.



Pózování se sněžnicemi II



To není rum, ale coca-cola


Čas: 23:30
Výška: 1212 m, vítr: 23 km/h, teplota: 1°C, počasí: jasno, povrch: několik cm sněhu, přepřáhl jsem do saní.



Čas: 00:30
Výška: 1366m, vítr: 28 km/h, teplota: 0°C, počasí: jasno, povrch: Hluboký, ale na povrchu krásně zmrzlý sníh. Nálada: optimistická. Vidíme světlo na Sněžce.



Sněžka pod Cassiopeou



Čas: 01:30
Výška: 1537 m, vítr: 45 km/h, teplota: -3°C, počasí: jasno, povrch: zmrzlý sníh, místy led. Nálada: kdy už tam budem, mrznou mi pracky když to píšu.



Čas: 02:00 vrchol!
vítr: 57 km/h, teplota: -7°C, počasí: jasno, povrch: zmrzlý sníh, místy led. Nálada: vrcholová. Kdo by ale čekal, že ještě letos zažije takovou zimu:-)


Jak známo, vítr zvyšuje pocit chladu. Existují vzorečky a tabulky, které umožňují tuto tzv. efektivní teplotu, neboli Wind Chill, vyjadřující míru ochlazení organismu díky kombinaci zimy a větru, spočítat. Dané podmínky na vrcholu, pokud jsme se vyskytovali na větru, měly na nás stejné účinky jako mráz -20°C.


Vrcholové foto



Polsko



Obří důl (myslím)



Sněžka je za námi a teď míříme na Luční boudu



Čas: 04:30 bouda Luční
vítr: 51 km/h, teplota: 0°C, počasí: jasno, povrch: Nádherná zmrzlá planina ozářená měsícem. Nálada: ospalá.



Pojem "expedičník" získává nový rozměr :-)


Na Luční boudě jsme si uvědomili, že chceme-li stihnout autobus z Pece v 7:05, měli bychom zabrat. Proto ten výpadek v online přenosu.



"Sajri, vyfoť to, protože jinak nám to nikdo nebude věřit" :-)



Čas: 07:10 autobus do Trutnova
teplota: příjemná, počasí: jasno, povrch: asfalt. Fotky přidám možná už dnes večer.



Nádraží v Trutnově

Cas:07:10 autobus do Trutnova

teplota: prijemna, pocasi:jasno, povrch: asfalt. Fotky pridam mozna uz dnes vecer.

Cas:04:30 bouda Lucni

vitr:51 km/h, teplota: 0 C, pocasi:jasno, povrch: Nadherna zmrzla planina ozarena mesicem. Nalada:ospala.

Cas:02:00 vrchol!

vitr:57 km/h, teplota: -7 C, pocasi:jasno, povrch: zmrzly snih,misty led. Nalada:vrcholova. Kdo by ale cekal, ze jeste letos zazije takovou zimu:-)

Cas:01:30

Vyska: 1537m, vitr:45 km/h, teplota: -3 C, pocasi:jasno, povrch: zmrzly snih,misty led. Nalada:kdy uz tam budem,mrznou mi pracky kdyz to pisu.

Cas:00:30

Vyska: 1366m, vitr:28 km/h, teplota:0 C, pocasi:jasno, povrch: Hluboky, ale na povrchu krasne zmrzly snih. Nalada:optimisticka. Vidime svetlo na Snezce.

Cas:23:30

Vyska: 1212m, vitr:23 km/h, teplota:1 C, pocasi:jasno, povrch:nekolik cm snehu, preprahl jsem do sani.