středa, října 13, 2010

Říjnová plavba po Jadranu

Následující týden nás čeká další (platí pro většinu posádky) i první (platí pro zbytek posádky) plavba po Jadranu. V pátek odpoledne odjedeme ve dvou autech do Šibeniku, odkud v sobotu odpoledne, pokud klapne vše při přebírání lodi a naloďování, vyrazíme na moře, a kam se po týdnu také vrátíme.
Posádku tvoří, v abecedním pořadí s výjimkou skippera: Sajri - skipper, Bára M., Jan Sch., Josef H., Katka C., Matěj M., Michal Kr., Zuzka Ch.

Když jsem loni v listopadu rezervoval loď typu Bavaria 36, dostali jsme nakonec Bavarii 37. V dubnu jsem rezervoval Bavarii 37, a dostali jsme Sun Odyssey 39i (číslo udává něco jako délku lodi ve stopách). Jakou loď dostaneme tentokrát se dozvíme až na místě, jisté je jen to, že rezervoval jsem Sun Odyssey 39i. Pokud nicméně tento trend bude pokračovat i nadále, budu za pár let velet tankeru...

Trasa plavby bude do jisté míry odvozena od plavby dubnové, ale vše jako vždy záleží spíše na počasí, a také na tom, jak brzy od vyplutí přijdeme o kotvu... :-) Kromě Palagruži bychom měli navštívít ještě ostrov Jabuka, což je ještě větší "díra" než Palagruža.

V jedné věci se ale tato plavba od předešlých bude lišit. Jedu na ni vybaven novým triedrem s náměrovým kompasem (náměrovým kompasem musí být sice vybavena každá loď, ale to co je k dispozici na charterových plachetnicích, je obvykle v praxi téměř nepoužitelný šrot), což nám umožní odcestovat v čase zpět o pár desítek let, a pouhé otrocké opisování polohy z GPS vyměnit za skutečnou navigaci (odborně pilotáž = navigace v příbřežní oblasti).

V rámci možností se zde na blogu budou objevovat krátké zprávy z plavby, a kliknutím na kompasovou růžici na pravé straně blogu budete moci zobrazit mapu s vyznačenou polohou lodi.

5 komentářů:

michi řekl(a)...

nesouhlasím!

Michi řekl(a)...

Nesouhlasím s abecedním řazením účastníku dle křestních jmen...kdyby bylo řazení podle příjmení, byl bych o jedno místo vepředějc:)

Sajri řekl(a)...

No ona v tom řazení byla chyba. Už jsem ji opravil, čímž ses propadl ještě o další místo dozadu :-D.

Mima řekl(a)...

Budu odporná a prohlásím, že vzhledem k tomu, že nejede Dan, se naděje na uchování kotvy zvyšuje :-)

Sajri řekl(a)...

Spíš naopak. Danovi bych spouštění kotvy svěřil nejspíš - po minulé zkušenosti by si na to dal asi sakra pozor :-).