čtvrtek, července 08, 2010

Den první, zápis 2

Dáváme si kafíčko, a pak hurá do loděnice. Protože jsme tři, už se skoro vyplatí jet taxíkem místo busem. Vycházíme na ulici a hned jeden zastavuje. Už při příjezdu do loděnice je Grace nepřehlédnutelná mezi ostatními loděmi. Její dva stěžně ční vysoko. Je obrovská. Je obrovská zdálky, a ještě větší z blízka. Mnohem větší, než si lze představit ze všech fotek co už jsem viděl dohromady. První věcí, kterou jsem udělal na dřevěné lodi, bylo, že jsem se řízl o ostrou hranu nějakého kovu :-). Vlastně až třetí. První věcí bylo, že jsem vyfasoval sedák, a vylezl za Viktorovy asistence do koše na hlavním stěžni. Druhá věc následovala brzy poté, co jsem se trochu v té výšce otrkal, a vylezl až na krakorcový můstek (takový ten druhý "koš" ve 2/3 výšky stěžně). Tam už mě radší Viktor připnul karabinou, a doporučil mi stát blízko stěžně, protože "on ten můstek je ztlučený z takových klacíků, jak ostatně sám vidíš :-)".
Po snídani a dalším kafíčku mě čeká první facha - protáhnout a přibít telefonní kabel okolo kuchyňky. Než to mám, několikrát se ve stísněném prostoru v rohu kuchyně vykoupu v potu.
"Čím se tady lepí dřevo?"
"Víš, chápej tuhle loď jako jeden velký model. Takže Herkules."

Dokončeno, a víc práce pro mě zatím není. Ani pro zbytek - Honzu, Jirku, Vikiho a Marinu. Hlavní "stavbyvedoucí" Pepa dorazí až v neděli.

Jdeme na oběd do kantýny v loděnici, je to vynikající (na poprvé... Viktor má jiný názor), přejídám se a jsem personálem chválen za mou arabštinu :-). Vzduch nad zálivem se vyčistil a moře je modré jako... moře.
Odpoledne mě to nicnedělání začíná nahlodávat. Chápu se koštěte a jmu se zametat palubu od třísek a pilin. Je to sice sisyfofská práce, protože zítra to tam nejspíše bude vypadat stejně (my sice práci nemáme, ale arabové stále cosi kutí), nicméně Viktor říká, že kdyby se loď občas neuklidila, už by ani nebyla vidět. Je strašné horko, ale fouká příjemný vítr.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Že se koupeš v kuchyni, to bych ještě skousl, ale že tam i pokládáš kabely ?!? :)
Hlavně tam nic nerozbij a taky foť.