čtvrtek, března 13, 2008

Kapitánem snadno a rychle I

Úvod

V českých zemích existuje titul kapitán, který si můžete dát před jméno, ale k jeho dosažení je třeba vystudovat námořní akademii. Přesto se námořním "kapitánem" může neformálně stát téměř každý, kdo po tom zatouží. Existuje několik společností, které nabízejí tzv. "kapitánské kurzy". Nechat se oslovovat po jejich absolvování "pane kapitáne" si ale můžete dovolit zřejmě pouze na lodi. Zjednodušeně řečeno, kapitán je osoba, která vede loď. Osoby vlastnící řidičský průkaz rovněž neoslovujeme "pane řidiči", pokud právě nesedí za volantem. Čistě formálně budete v Čechách po složení patřičných zkoušek pouze "vůdcem malého plavidla", v Chorvatsku "voditeljem brodice", nebo stručně "boat skipper".

Mým dlouholetým dětským snem bylo stát se námořníkem a plavit se po moři na plachetnicích. S přibývajícím věkem přišlo mírné vystřízlivění, ale volání vlnících se dálek zůstalo, a kdykoliv jsem se ocitl na břehu moře, znovu, a pokaždé usilovněji, se ozývalo. Před rokem na jaře jsem si koupil svůj první sextant, a při hledání různých tipů na jeho použití narazil čistě náhodou na stránky české firmy YachtNet, a na nich odkaz na "kapitánské kurzy". Možnost to byla tak lákavá, že jsem začal s pravidelností tyto stránky navštěvovat, a jakmile se loni na podzim objevila nabídka kurzů na rok 2008, okamžitě jsem se přihlásil na první a nejlevnější březnový termín.

Zhruba měsíc před samotným kurzem se v pražské kanceláři YachtNetu konala informativní schůzka pro účastníky kurzu. Sešli jsme se jen tři (plus majitel společnosti), zbytek budoucí posádky to měl do Prahy daleko. Poprvé jsem se setkal s Tiborem a Kryštofem. Netušil jsem tehdy ještě, že mám tu čest s neuvěřitelnou dvojkou kamarádů, kteří jsou schopni se od rána do večera urážet takovým způsobem, až člověku smíchy tečou slzy po tváři.
Na schůzce jsme rovněž dostali knížku "Staňte se kapitánem" od instruktora Romana Verby. Těšil jsem se, jak se dozvím něco o ovládání plachetnice, ale je to spíš jen příručka "pravidel námořního provozu". Ovšem nezbytná nejen pro samotnou zkoušku v chorvatském kapitanátu, ale pochopitelně i pro plavbu jako takovou.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

"Za mlhy či za vánice musí plující plachetnice dávat znamení mlhovým rohem jednou, pluje-li obloukem po pravoboku, dvakrát obloukem po levoboku a třikrát, pluje-li s větrem v zádech."
:-)

Sajri řekl(a)...

Ta posledni cast poucky uz dnes neplati. A vubec jsou ve Vlastovkach a Amazonkach nektere veci, ktere byly bludy uz tenktat. Napriklad zluta karantenni vlajka... :-)

Elvenking řekl(a)...

Zavidim ti! Ridit lod, letadlo ponorku, raketoplan a stroj casu byl vzdycky muj sen :-)

Zatim ridim jen to auto a peskostroj.

I'm Popeye The Sailor Man!! Thuu Thuu!!

Sajri řekl(a)...

elvenking: no jo, nejlepsi je mit takove sny, ktere si clovek pak muze opravdu plnit. Proto jsem nikdy nesnil o tom, ze bych ridil raketoplan nebo ponorku :-).