středa, června 27, 2007

Endurance

"For scientific discovery give me Scott. For speed and efficiency of travel, give me Amundsen. But when disaster strikes and all hope is gone, get down on your knees and pray for Shackleton."

Sir Raymond Priestly



Od pondělka mám ve své polární knihovničce další přírůstek - nový český překlad knihy, vyprávějící jeden z nejdramatičtějších polárních příběhů, jaké kdy život napsal.



neděle, června 24, 2007

Je libo konvekce?

Několik snímků konvektivní oblačnosti ze sobotního výletu, kdy jsem během osmi hodin pocítil sílu šesti bouřek :-)







































To asi nebyl meteorologický balón :-) II

Páteční příhoda s balónky měla zajímavou dohru. Když jsem večer vyrazil na procházku, vzpoměl jsem si na balónky, a zamířil nejprve pěšinou přes les zhruba tím směrem, kam jsem si myslel, že by mohly přistát. Šanci jsem si moc velkou nedával - buď budou někde vysoko v korunách stromů, nebo někde na louce až za lesem, nebo to možná jen při pohledu z okna vypadalo, že přistávají, ale mohly letět ještě daleko. Prošel jsem pěšinou na silnici, která vedla skrz les, a - přímo přede mnou, na větvi stromu u silnice, visela ona dvojice s připevněnou obálkou. Na přední straně opatřená známkou a adresou do Senohrab, a na zadní straně touto zprávičkou:


pátek, června 22, 2007

To asi nebyl meteorologický balón :-)

Když jsem dnes odpoledne obdivoval z okna oblačnost po přechodu fronty, všiml jsem si tmavého objektu, který z počátku připomínal plachtícího dravce (ale jen díky kontrastu s oblohou a zvolnému pohybu). Hned nato jsem ale zjistil, že objekt visí zavěšen pod balónem. Meteorologický balón! - napadlo mě okamžitě, a začal jsem vytahovat a připravovat foťák a dalekohled. Mezitím ale bohužel balón klesl a dostal se až těsně nad koruny stromů (za nimiž vzápětí zmizel), takže jsem stihl udělat jen jednu jedinou fotku, a to ještě bez dalekohledu. Zároveň však vyplula na povrch i podstata úkazu (jak je vidět i na fotce) - balón dostal konkrétnější tvar, pomalu se otočil a z jednoho velkého balónu, unášeného větrem kdesi v dálce, se staly dva pouťové balónky, dokonce odlišné barvy, vznášející se těsně nad blízkým lesíkem. Co viselo dole pod nimi se lze jen dohadovat, ale nejspíš rulička papíru s textem "Kdo najde tuto zprávu, nechť doplní datum, čas, a místo nálezu, a odešle na adresu... " :-)







Přesně o slunovratu

tedy včera večer, jsem vně okna své kanceláře připevnil svůj první a jediný Solargraf, který mi doma ležel už několik let.
Nejdříve jsem ho pečlivě zalepil do malého pytlíku, aby se dovnitř opravdu nedostala voda. Bude totiž, aledpoň doufám, snímat západní obzor celý následující půlrok, a vzhledem k tomu, že v ČR převládá západní proudění, dostane asi zabrat. Pak ho pošlu jeho tvůrkyni a budu čekat na výsledky...