neděle, října 21, 2007

Pod strání u Medníka

Zdravim vsechny ctenare (neter Barborku a jeji stastne rodice specialne) ze stanu kdesi pod Mednikem. Totiž takhle nějak jsem vás chtěl prostřednictvím mobilu zdravit už včera večer, ale baterka mi došla v půlce.





Udělal jsem si o víkendu dvoudenní výlet z Ondřejova k Sázavě a podél proudu až na soutok s Vltavou. Vyrazil jsem v sobotu dopoledne, a hned na začátku cesty narazil na malé stádo losů (docela překvapení) a tak si i díky počasí připadal chvíli jako někde v Norsku.





Mířím nejprve víceméně přímo na západ až do Kamenice (cestou mě pronásleduje hrozná chuť na ovesnou nebo krupicovou kaši :), a pak jsem se stočil už pomalu na jih k řece, do Kamenného Přívozu.


Hrobka barona Ringhoffera







Dál pak už během soumraku a nakonec i noci podél Sázavy. Jakmile trochu zmizely chaty (bohužel je to tu samá chatová oblast) a po levé straně se objevil prázdný les, začal jsem hledat místo pro stan. Les rostl ale v dosti prudkém svahu, takže najít vhodně rovné místo, navíc už po tmě jen při světle baterky, nebylo nic jednoduchého. Po půl hodině pátrání (tj. po sedmé hodině, kdy byla už tma jako v pytli) se mi to nakonec podařilo, ačkoliv to nebylo úplně ideální a ležel jsem pak trochu z kopce, a za další půl hodinu už stan stál (ještě stále jsem se nenaučil stavět tenhle stan využívající turistických teleskopických holí dostatečně efektivně).




Po 21h se pomalu chystám spát. Karimatku mám přehnutou, abych měl pod zádama 2 vrstvy, pod hlavou mám KPZku, a nohy na batohu. Při usínání je venku 6°C a vevnitř 10°C. Těšil jsem se, jak budu během usínání naslouchat zvukům lesa, ale únava mě brzy přemohla. Asi půl hodiny po usnutí mě probudil zvláštní zvuk, nejdřív jsem myslel, že je to pták. Tvor opakoval stále dokola takovou dvojici krátkého kvoknutí a chrotnutí, ale jak se blížil, a začaly být slyšet i praskající větvičky od jeho prodírání se lesem, z kvokání se vyklubalo kvikání, a mě bylo jasné, která bije. Já snad tahle zvířata přitahuju! Ležel jsem bez hnutí a snažil se skoro nedýchat, i když se mi zdálo nepravděpodobné, že by mi divočák vlezl až do stanu, navíc byl docela daleko - to jen ta tma a ticho všude kolem vytvářely dojem, jako by se každou chvíli měla stěna stanu roztrhnout a vevnitř se objevit rypák půlmetrákového prasete. Nevím, co ho nakonec vylekalo, možná mě jen konečně zavětřil, ale vydal náhle dlouhý a hlasitý, vyděšený nebo zuřivý (to už jsem nepoznal) chrrrrrrrrrocht a s rámusem odklusal. To už ze mě ovšem tekly čůrky potu, nejen proto, že jsem si vzal na vyzkoušení nový teplý spacák s extrémem do -28°C (takže jsem většinu noci nakonec strávil rozepnutý). Ještě tak deset minut jsem naslouchal, než se mi podařilo znova usnout, ale díky bohu se do rána už nic podobného (kromě snad jedné proběhnuvší srnky) neopakovalo. Nebo jsem to zaspal.

Vstával jsem v 5h. Už ve 4:20 mě vzbudil houkající "Posázavský Pacifik", ale ještě se mi podařilo usnout. Nasnídat se a sbalit všechno jsem chtěl pokud možno ještě za tmy, abych nepohoršoval případná ranní ptáčata mezi chataři. Očekával jsem, že mi to zabere asi dvě hodiny, což se téměř podařilo. Teplota vnoci klesla venku na 4,6°C a vevnitř na 7°C. Přizpůsobil jsem se ale velmi rychle, zatímco jsem včera večer seděl ve stanu v čepici a tenkých rukavících, a neustále posmrkával, dnes ráno mi bylo i bez smrkání, čepice a rukavic, akorát. Při balení stanu vyšlo najevo, že jsem asi nebyl sám, kdo tohle místo nějakým způsobem už využil. Pod vyvráceným stromem ležícím hned vedle jsem objevil (ne, nebylo tam to, co byste možná teď čekali :) dvě tenisky. Ale muselo to být dost dávno,co je tam někdo odložil, nebo snad zapoměl, protože obě už pokrývala silná vrstva mechu.


Zákruty Sázavy



Pokračuju po červené značce do Davle na nádraží, kam jsem dorazil v 9:30. Původně jsem chtěl pokračovat do Řevnice nebo do Zbraslavi, ale pořád mrholí. To by ani nebyl takový problém - na déšť jsem byl vybavený, ale to samé jako v případě spacáku - bunda byla tak teplá, že když jsem se do ní oblékl, byl jsem brzo víc mokrý zevnitř než zvenku. Takže z Davle už se vracím vlakem.


Medník

4 komentáře:

e*v řekl(a)...

ty podzimní barvy jsou tak... podzimní! krása.

Anonymní řekl(a)...

Plch, skunk.... a divocak :-), vse utika po strani od Mednika!

Elvenking řekl(a)...

Kde se dá koupit stan s turistickými holemi? :)

Sajri řekl(a)...

elvenking: http://www.hannah.cz/cz/produkty/zima-2007/stany/serie-lite/7454-stash-ii.html

Ale ten stan je bez holí, ty si musíš koupit zvlášť :-).