čtvrtek, srpna 23, 2007

Momentky ze Steamboat Springs




Výhled na Steamboat Springs z balkónu u našeho pokoje


Přednášky začínají v 8:30 a končí podle programu v 18:00, ale v praxi většinou později. Mezitím je dvouhodinová pauza na oběd a dva půlhodinové cofee breaky, takže ani nemám moc času psát něco na blog. Ráno je čas tak akorát na snídani, večer tak na večeři a k tomu nějaké společenské události... (jako třeba v úterý, kdy jsem se do postele dostal až v deset).




Momentka z workshopu


O čem se tu mluví, o tom samozřejmě psát nebudu, to by vás asi nudilo. V každém případě je dost vyčerpávající poslouchat celý den angličtinu, a pak se ještě večer pokoušet anglicky konverzovat :-).

Protože je to spíš takový "rodinný" workshop (je tu zhruba 30 - 40 lidí) lidí z jedné branže, jsou jednotlivé příspěvky poměrně dlouhé, klidně i 30 minut. To je trochu rozdíl od běžných konferencí, kde se příspěvky omezují jen na to nejnutnější a nepřesahují i s dizkuzí 10 az 15 minut. Tady má každý možnost rozkecat se dle libosti, což je sice výhoda pro přednášejícího, ale nevýhoda pro posluchače, protože je to občas uspávající. Pokud jde o národnostní složení, převážná většina jsou američané. Pokud jsem počítal dobře, tak z cizinců jsme dva Češi, dva Poláci a jeden Japonec. Prakticky stejný poměr jako v případě američanů/cizinců má i zastoupení mužů na úkor žen - ale to je v astronomii celkem běžné.




Pohled na Steamboat Springs a okolí z hotelové chodby


V úterý dopoledne jsem měl první kratičký "talk" v angličtině před vědeckým publikem. Měl jsem zatracenou trému, a na to se doporučuje zhluboka dýchat, ale poslední dny se mi kyslíku moc nedostává. Normálně člověk ten nižší tlak nevnímá, ale jakmile dojde na zvýšenou fyzickou nebo psychickou námahu, náhle je obtížné popadnout dech. Ale nakonec ze mně nervozita spadla, a proběhlo to v pohodě.

Počasí je poslední dny neměnné, slunce pálí od rána do večera (dnes, ve čtvrtek, už je ale zataženo). Když jsem ve středu ráno v 8h vyšel ven bez tmavých brýlí, po čtvrt hodině už mě strašně bolely oči. Přes den je dost horko, tak kolem 27 stupňů, ale rána bývají opravdu chladná.

Ve středu jsme se při obědě od číšníka v jedné restauraci dozvěděli původ jména Steamboat Springs - v okolí města je řada horkých pramenů, a když je objevili první osadníci, svým bafajícím zvukem jim připomínaly zvuk parníku.

Colorado má zhruba 7 milionů obyvatel, z čehož 5 milionů žije v Denveru. To je důvod, proč je většina země tak nádherně liduprázdná. Přesto mají místni pocit, že je Colorado přelidněné, a pokud bude počet obyvatel růst dosavadním tempem, bude zde prý brzy problém s nedostatkem pitné vody. Protože klima je tu opravdu velmi, velmi suché. Když už jsem u té vody - v žádné jiné zemi jsem zatím neviděl tolik různých možností, jakými lze vyřešit mechanismus napouštění vody do umyvadla nebo do vany. Zdá se, že se zde realizovaly snad všechny kombinace - od jediného kohoutku, jehož pouhým otáčením ovládáte úplně vše, až po dvě páky pro teplou a studenou vodu.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj :) tam kde jsem ted jsou prednasky od pul devate do sedmi do vecera, mezitim hodinu a pul pauza na obed a dva 45minutove cofeebreaky:) prednsejici mluvi kazdy hodinu. je neskutecne vycerpavajici poslouchat cely den anglictinu a v prestavkach a vecer se pokouset anglicky konverzovat :) o udrzeni pozornosti ani nemluvim. navic po nas chteji nejake feedbacky a splnene ukoly... divim se, ze jsem vubec schopna o pul seste jeste premyslet.. ze sebou neprastim o stul oblicejem dolu :)