středa, srpna 22, 2007

Colorado - den druhý (ne.) - pokr.

Teď je 17h a já usedám k notebooku v motelu LittleTree Inn v Granby. Síť tu není, takže zbytek zprávy za dnešní den se objeví online až později. Bolí mě nohy, ačkoliv jsme toho dnes moc pěšky nenachodili, hlava mě trochu bolí, ještě jsem se asi neaklimatizoval na vyšší nadmořskou výšku (náš motel je ve výšce 2400 m, ale nedá se říct, že by byl v horách), a kůže na tváři a předloktích mě začíná pálit ze Slunce. Před pár měsíci, když jsem se dozvěděl, že má další zahraniční cesta nepovede k moři, byl jsem zklamán. Ale teď už rozhodně nelituju. Ocitli jsme se, jak by řekl jeden americký kolega, "in the center of nowhere". Na americkém venkově. Kromě hučící silnice za oknem by mohl být stejně tak rok 1907. Nekonečné travnaté plochy, hory na obzoru, nízké baráčky ze dřeva.



Granby


Ale zas trochu popořádku. Ráno jsme zašli na snídani do McDonalds. Stejně jako včera jsem si dal medium coffee, a stejně jako včera, a stejně jako ostatní nápoje nebo sendviče v ostatních fastfoodech, je tak velká, že tak velké nejsou ani největší kávy u nás. Člověk si na to zvyká jen pomalu.

Na benzince jsme si koupili automapu Colorada, ale nedá se podle ní jet o moc snáz než podle map, co jsem si vytiskl z Google Maps. Několikrát jsme cestou minuli správnou odbočku. Ale alespoň jsem díky mapám brzy věděl, kde jsme. Jen to bylo tam, kde jsme nechtěli být. Ale vždy se to dalo nějak objet. Díky jedné takové zajížďce jsme nezamířili z Longmontu přímo do Lyons, ale vzali to nechtěně přes Boulder. Ale nebyla to zbytečná zajížďka - máme tak možnost na delší trase sledovat předhůří Rocky Mountains. Připomíná mi to Dalmácii (asi už vím, proč se Vinetou točil právě tam), jen je to mnohem, mnohem větší (jako to kafe).












Předhůří Rocky Mountains. Nadm. výška 1700 m.


Přijíždíme konečně do Lyons a pokračujeme do Estes Park. Tam trochu kličkujeme sem a tam, než jsme našli benzinku. Včera v půjčovně jsme auto vyfasovali s poloviční nádrží, a není jisté, že to přes hory zvládne. Petr ani neví, jaký benzín se do toho lije, tak se musí jít zeptat. Já jdu zatím přes ulici naproti do Visitor centra pro nějaké mapy. Příjemný amík mi dokonce doporučil místo k návštěvě, které jsme původně ani neměli v plánu.




Estes Park. Vjíždíme do Rocky Mountain National Park


A tak kousek za Estes Parkem zahýbáme směrem k Bear Lake - poměrně rychle jsme vystoupali do výšky téměř 3000 m a je to znát. Od Bear Lake si děláme pěší procházku k dalším jezerům.








Bear Lake





Dream Lake












Vrátili jsme se na Trail Ridge Road - silnici, která vede přes celý park na západ, a s mnohými zastávkami a vycházkami se postupně dostáváme do výšky 3700 m. Po kratší procházce v této výšce už oddechujeme jako po nějakém sprintu. Reakce jsou trochu zpomalené, věci, které mám normálně u zautomatizované, např. zapisování údajů o poloze a azimutu k fotkám, si nějak pletu.






Odpoledne se ale rychle kazí počasí. Několikrát jsme dostali poměrně intezivní sprchu. Déšť, a hlavně nastupující únava způsobují, že zastávky děláme méně a méně, a ke konci už jen uháníme po klesající silnici dolů do Granby.








Klesáme do Granby

2 komentáře:

terka řekl(a)...

nadhera :)

Anonymní řekl(a)...

To ja reknu taky :-)
A priznam se, ze jsem mela o Coloradu uplne jine predstavy. Takove kapesni, jaksi. Zrejme z navyku na Vysoke Tatry, necekala jsem ten prostor a vzdalenosti.
Zaaaavidiiiim.