čtvrtek, listopadu 30, 2006

Musím se pochlubit :-)




Ačkoliv se považuju za člověka spíše skromného, který se nehoní jen za počtem publikací (říká se sice publish or perish, ale ono je to v praxi trochu složitější), i mně udělá radost, když se mé jméno objeví v prestižním časopise, jako je Science (a to hned dvakrát). A aby toho nebylo málo, tak dokonce na titulní straně je obrázek, který se váže k "našim" článkům.

Podrobnosti zde a zde.

Sice ani v jednom článku není ani čárka ode mě, ale není to tak, že bych tam byl jen "dopsán" - strávil jsem nad tím v létě asi měsíc času, když jsem se snažil odhalit příčinu toho, proč se perioda oběhu měsíčku téhle planetky (ano, je to binární planetka, ale to je snad jasné... :-) změřená z radaru liší od periody odvozené ze světelné křivky (což se nakonec nepodařilo, takže to zůstává nerozřešenou "záhadou"). Nicméně jako regulérní spoluautor jsem dostal od hlavních autorů (což jsou radaráři pracující s anténou v Arecibo) malý model tohoto bináru, vyrobený z plastu :-).


pondělí, listopadu 27, 2006

České Středohoří

Fotek poslední dobou moc nepřibývá, dílem kvůli špatnému počasí, dílem díky tomu, že jsem se konečně naplno pustil do psaní disertace, takže jsem se rozhodl občas zveřejnit pár fotek starších.

České Středohoří je místo, kam jsem se doposud nepodíval (nepočítaje výstup na horu Říp :-), ale o to víc (ale nejen proto) mě to tam láká. Když je dobrá viditelnost, a najde-li si člověk místo s nerušeným výhledem, jsou jeho sopky ze Stochova vidět jako na dlani, i na vzdálenost asi 40 kilometrů.





Následující fotky jsem pořídil 2. dubna letošního roku, kdy jsme s bráchou vyjeli na kole (tomu moc neholduju, takže to byla myslím zároveň má poslední jízda kolmo v tomto roce).


Hora Říp maximálním zoomem



a přes triedr.



Milešovka (ta nejvyšší) a další vrcholy,



a opět triedrem.



A na závěr jedno panorama.

čtvrtek, listopadu 23, 2006

Oslavuju

Po měsíci intenzivního učení jsem konečně opět vyrazil na delší výlet, tentokrát ze Stochova.









Dorazil jsem do 2h vzdáleného lomu, přesněji na kopec, který tvoří navážka, která se postupně rekultivuje. Cesta nahoru nebyla žádná slast, protože vede přes několik teras, z nichž některé se v tuto dobu proměnily v bahnité řeky.





Výstup však stojí za to - na jih se otevře výhled na Křivoklátsko





a 40 až 50 kilometrů vzálené kopce v Brdech.





Pohled na opačnou stranu (vyžaduje přejít prakticky rovnou pláň vrcholku kopce, osázenou borovicemi) je zcela odlišný, ale taky má své kouzlo...





Město na obzoru úplně vlevo je Stochov. Odtud to možná vypadá, že máme v sousedství povrchový důl, ale dojít sem vyžaduje opravdu dvě hodiy intenzivní chůze.

Návštěva tohoto lomu, který jsme "objevili" už jako děti, ve mě pokaždé zanechá hluboký dojem. Že já nešel studovat tu geologii...











pondělí, listopadu 20, 2006

Deep-Sky kompaktem

Pohrál jsem si dnes s necelý týden starými fotkami, které jsem tu nafotil, ale ještě se nedostal k jejich zpracování. Na radu Paulieho jsem tentokrát ISO nastavil na maximum (400), a pořídil celkem 20 snímků (po 15s, víc nemůžu), místo dřívějších pěti. Po jejich sečtení jsem se nestačil divit. Z jádra M31 se stala skutečně galaxie. Nejslabší hvězdy na snímku už nemají 6 mag., jako kdysi, ale 8 mag! Dodatečně jsem na snímku objevil i otevřenou hvězdokupu M34. (Žádný z těch bodů v okolí M31 ovšem není galaxie M32, všechno jsou to jen hvězdy.)




Bohužel, můj software na skládání širokoúhlých snímků (které nestačí jen posunout a otočit, aby na sebe pasovali) má ještě pár much (o kterých už delší dobu vím), takže hvězdy na okrajích snímku mi na sebe nesedí, a jsou zdvojené. Stále je co vylepšovat, tak snad zas někdy...
Ondřejovská obloha už taky není nic moc, Praha ruší jak blázen. Fotometrii to příliš nevadí, ale s "pretty pictures" je to těžké.




Detail M31 v původním rozlišení.

neděle, listopadu 19, 2006

Mlha v sedle

Mlha je tu poslední dny stále (skoro jako v The others), takže ani poslední dnešní příspěvek se jí nevyhne.
Vyrazil jsem dnes odpoledne, ostatně jako skoro každý den za poslední týden, na krátkou procházku do "sedla", a provázela mě i tam. O "sedlu" se ještě zmíním jindy, dnes tam stejně nic (kromě mlhy) k vidění nebylo.



...

Ale už bych toho měl nechat, a jít se zase učit na ty zkoušky...

Postcards from Ondřejov I




Pod tímto titulkem budu uveřejňovat ty nejlepší snímky, které se mi podaří zachytit v Ondřejově a okolí (tedy především snímky krajiny).
Tak takhle to tu vypadalo ve čtvrtek ráno, kdy v údolí ležela mlha. Je to výhled (opět z mého okna) směrem na západ, tj. ku Praze. Jsou lidé (jeden:), kteří dokonce uvěřili, že ten snímek byl vyfocen někde u moře :-).

Skrz mlhu...




Včera večer před západem Slunce z okna mé kanceláře (trochu ale vypomohl PaintShop).